Eva Van Cauteren © Janah Scheunis

Eva Van Cauteren (20) heeft ‘het’ nog niet gedaan. Seks is voor haar allesbehalve vanzelfsprekend. Pas recent weet ze waarom: ze heeft vaginisme waardoor ze haar bekkenbodemspieren automatisch opspant. Ze vertelt haar verhaal in een podcast met reporter Janah Scheunis.

“Toen ik 15 à 16 jaar oud was, had ik een relatie met iemand die geen ‘nee’ accepteerde”, steekt Eva Van Cauteren van wal in de podcast. “Hij heeft me vaak seksueel misbruikt en probeerde me ook twee keer te verkrachten. Die traumatische gebeurtenissen zorgden ervoor dat ik nu met vaginisme kamp.”

Vaginisme zorgt ervoor dat je bekkenbodemspieren samenklampen, zodat de opening naar je vagina te klein wordt. “Het gebeurt automatisch”, vertelt Eva. “Het is een mentale reflex. Op zich kan je het wel trainen en leren je bekkenbodemspieren te ontspannen, maar daar ben ik nog niet aan toe.”

Haar omgeving reageert niet altijd even begripvol. “Iedereen rondom mij heeft al seks gehad. Ik voel de maatschappelijke druk. Als ik zeg dat ik nog maagd ben, dan zeggen ze me dat het wel goed komt, dat ik ‘gewoon’ moet proberen te ontspannen en wat moet experimenteren. Maar zo gemakkelijk gaat dat allemaal niet.”

“Ook liefjes hebben het er moeilijk mee”, zegt Eva. “In eerste instantie tonen ze begrip en zeggen ze dat ze willen wachten tot ik er klaar voor ben. Maar als het te lang duurt, worden ze toch ongeduldig. Ik schaam me er niet voor, want ik weet dat het niet mijn schuld is. Maar het is wel vervelend.”

Eva steekt niet onder stoelen of banken dat het down under niet altijd even vlot gaat. “Vroeger durfde ik het niet meteen te zeggen. Wanneer iemand mij dan probeerde aan te raken, verstijfde ik helemaal. Dan was het nog moeilijker om te zeggen hoe dat kwam. Nu flap ik het er meteen uit zodat de situatie meteen duidelijk is.”

“Misschien moet ik eens een open relatie proberen. Zo kan ik toch nog liefde ontvangen van iemand, zonder dat ik hem ook seks moet teruggeven.”


Dit artikel werd gepubliceerd door WAT WAT op 25/03/2022.

vorige volgende