Naar aanleiding van de Werelddag van verzet tegen armoede leefde onze reporter Miek (19) een week in armoede. Hij kwam rond met 1,20 euro per dag en hield daarover een videodagboek bij. “Ik ben er vanaf, maar anderen niet. Zo kan het echt niet verder”, besluit Miek.
De 19-jarige Miek Thieren leefde afgelopen week van 1,20 euro per dag. De student, die de opleiding Film-TV-video volgt aan NARAFI en op kot zit in Antwerpen, doet dit naar aanleiding van de Werelddag van verzet tegen armoede.
Miek is blij dat het afgelopen is. “Ik voel me nu zelf schuldig. Voor mij is het afgelopen, maar voor anderen begint de winter. De maatschappij staat er niet open voor: je ziet het niet, want er is ook geen plaats voor. En er is een grens: je kan moeilijk gaan vragen om eten. Daar stopt het.”
Onze reporter hield dagelijks een videodagboek bij van zijn ervaringen. Hij stal, deed aan dumpster diving, maar trok dit weekend toch huiswaarts. “Ik hoop dat mensen tot inzicht gekomen zijn. Ik kreeg wel tips, maar ze zijn bijzonder moeilijk te vinden. Hoe meer ik erbij nadenk, hoe erger ik het vind”, aldus Miek.
1 op 7 in armoede
In België leeft 1 op 7 mensen in armoede en in Vlaanderen 1 op 10, in Antwerpen is dat 1 op 5. Bij mensen met een migratieverleden leeft 1 op 3 in armoede. Een kwart van de kinderen in Vlaanderen wordt geboren in een arm gezin – in 2001 was dat nog 1 op 6. “Armoede is niet de schuld van mensen in armoede, is een structureel probleem en de verantwoordelijkheid van iedereen.” stelt Annemie Verhoeven, verbondssecretaris van beweging.net Antwerpen. Afgelopen week maakte het vroegere ACW die verbondenheid duidelijk door geknoopte lakens uit de ramen te hangen van haar gebouwen in de Nationalestraat.
Het stedelijke armoedebeleidsplan van Antwerpen vermeldt dat 7.065 mensen begin 2012 beroep deden op een leefloon. “Dat aantal is sinds 2009 sterk gestegen. Antwerpen scoort met 8,6 leefloners per 1.000 inwoners meer dan dubbel zo hoog als het Vlaamse gemiddelde. In 2010 waren er bovendien 6.334 Antwerpse senioren, die beroep deden op een inkomensgarantie-uitkering voor 65-plussers”, weet Erwin Lehnen, coördinator van het Antwerps Platform Generatiearmen.
Meer informatie over armoedebestrijding vind je o.m. op de website van het Netwerk tegen Armoede.
© 2014 – StampMedia – video: Miek Thieren
Dit artikel werd gepubliceerd op Jongerenplaneet.be op 20/10/2014