Vanaf 2 september opent in het Oud Gemeentehuis van Genk de tentoonstelling TUSSEN(in). Kunstenaar Jozef Constant exposeert zijn acrylverfschilderijen, gebaseerd op fragmenten uit het dagelijks leven.

TUSSEN(in) verwijst naar een werk waarop een dirigent met de ogen neergeslagen gespannen verwachtingen creëert, met de toepasselijke naam 'de dirigent'. "Dit staat symbool voor de zoektocht naar de betekenis van kunst en is een verwijzing naar de dubieuze, ondefinieerbare positie van de kunstenaar", aldus Jozef Constant.

Toen de kunstenaar in New York voorbij de Chinese ambassade stapte, botste hij op een groepje in de regen mediterende boeddhisten. "Ze richtten letterlijk hun energie op het gebouw van de ambassade. Dat was een heel speciaal gevoel. Iedereen die daar voorbij liep, werd er stil van." Jozef Constant wijdt in TUSSEN(in) een volledige kamer aan dit bijzondere tafereel. "In mijn schilderijen zet ik de werkelijkheid om in mijn eigen realiteit."

Mondmaskers

In 2003 eiste de longziekte SARS honderden doden. De foto's van de slachtoffers verschenen in de media, afgebeeld met een mondmasker en een nummer eronder.
"Ik knipte die foto's uit en maakte er portretten van. Ik noemde die schilderijen 'persoon 1', 'persoon 2', enzovoort. Dat staat voor de identiteit die we allemaal hebben, maar uiteindelijk zijn we een nummer. Een identiteitskaart is ook niet meer of minder dan een nummer."

Toegankelijk

De schilderijen vereisen geen voorkennis. Toch is het interessant om de verhalen erachter te horen. "Ik schilderde geen enkel schilderij zonder goede reden", besluit Jozef Constant.

De expositie gaat door in het Oud Gemeentehuis, Hoogstraat 2, 3600 Genk van 2 tot 30 september 2011. Openingstijden: woe, do, vrij van 15.00 uur tot 19.00 uur, za en zo 11.00 uur tot 19.00 uur. Toegang is gratis.

© 2011 - StampMedia - Hans Neven


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 02/09/2011