Onze reporters vroegen een aantal jongeren op de Meir van Antwerpen hoe sociale media hun levensstijl beïnvloedt.

Een week lang werkten jongerenreporters van StampMedia aan een eigen krant. Ze kregen workshops over journalistiek, artikels schrijven en fotografie. Ze brainstormden over leuke ideeën, gingen op reportage, interviewden erop los en boksten hun eigen pagina’s in elkaar. Het resultaat lees je hier en in de Stampkrant. Scoor snel je exemplaar op de redactie van StampMedia.

Girma Vojinovic (17)

“Ik vind de voordelen van sociale media dat je snel op de hoogte bent van allerlei dingen in de wereld. Een nadeel is dan wel dat het snel leidt tot verslaving en het is ook wel tijdverspilling.”

“Ik heb ook weleens iets ongepast gezien op sociale media en ik denk dat dat vooral komt omdat mensen liever achter hun schermpje praten dan in het echt. Zo kunnen er dus meer ongepaste reacties en haat verspreid worden.”

Zonder sociale media zou ik veel meer met mijn dag kunnen doen

“Ik word ook wel beïnvloed door influencers, maar ik heb nog nooit iets van hen gekocht en ik maak er ook niet echt werk van. Mijn levensstijl is ook wel veranderd sinds ik sociale media gebruik. Zo zit ik bijvoorbeeld de hele dag op Snapchat en Instagram en zonder sociale media zou ik veel meer met mijn dag kunnen doen.”

“Tijdens het studeren ben ik ook wel snel afgeleid. Dan zeggen mijn ouders dat ik mijn gsm moet wegleggen, maar ik doe dat dan niet en dan kan ik mij minder goed concentreren. Zelf ben ik eigenlijk geen goede student, maar om te veel afleiding te vermijden, zou ik blokken van vijftig minuten inlassen en dan tien minuten pauze.”

Op sociale media krijg je een verkeerd zelfbeeld omdat je jezelf gaat vergelijken met anderen

Awan (21)

“Voordelen van sociale media zijn dat je nieuwe mensen kan leren kennen en dat je kan meevolgen wat er in de wereld gebeurt. Een nadeel is dat je op sociale media een verkeerd zelfbeeld krijgt omdat je jezelf gaat vergelijken met anderen.”

“Ik zie wel vaak haatreacties bij influencers. Als ik een heel ongepaste reactie zie, reageer ik daar vaak op. Ik zie soms dat influencers reclame maken over make-up en soms ga ik dat dan ook kopen.”

“Sociale media heeft geen hele grote invloed op mijn levensstijl, maar ik merk wel dat ik de laatste jaren meer verslaafd ben geworden en dat ik meer problemen heb met mijn concentratie tijdens het studeren.”

 

Ik denk er langer over na om iets te posten

Klaas (14)

“Een voordeel van sociale media is dat je je minder verveelt. Een nadeel is dat je er vaak onzeker van wordt.”

“Ik ben wat voorzichtiger op sociale media. Bij het posten van een leuke foto, denk ik er langer over na of ik die echt wil delen.”

 

 

Bajram Hasani (15)

“Voordelen van sociale media vind ik dat je in contact staat met de hele wereld en dat je van alles meteen op de hoogte bent. De nadelen zijn dat er veel fake news wordt verspreid.”

“Sociale media heeft niet zo’n heel grote invloed, alleen dat ik nu een andere kledingstijl heb dan vroeger, omdat ik wel inspiratie van het internet haal.”

“Tijdens het studeren zet ik mijn gsm op ‘niet storen’ en zorg ik dat ik alleen in een kamer zit, zodat ik niet te veel afgeleid ben. En ik denk eraan: als ik faal, kan ik niks meer bereiken in mijn leven.”

vorige volgende