© Minding the Campus

Een nieuw jaar gaat vaak gepaard met veelbelovende voornemens, terug-  maar vooral vooruitblikken, doelen stellen en dromen. 2023 vormt hierbij het ideale excuus om mijn lang geborgen droom waar te maken: de Sociodialoog starten! Hierbij ga ik maandelijks in dialoog met een socioloog over interessante topics die samenlevingen in beweging brengen.

© Lobke Van Ryckeghem

Vijf jaar geleden begon ik als studente sociologie aan de Universiteit van Antwerpen waarbij ik al snel mijn hart verloor aan het ontdekken en onderzoeken van maatschappelijk relevante thema’s, denk maar aan armoede, klimaatrechtvaardigheid en genderongelijkheid.

Vol enthousiasme verhaalde ik aan vrienden en familie over de kennis die ik vergaarde en telkens ondervond ik dezelfde reactie: “sociologie, wasda?”. Heel bondig geformuleerd, onderzoeken sociologen hoe een samenleving werkt en evolueert met speciale aandacht voor de sociale context die gedragingen en opvattingen beïnvloedt. Via deze weg wil ik de discipline op de kaart zetten naast andere, meer bekende sociale wetenschappen zoals psychologie en filosofie en aantonen dat sociologie betrekking heeft op ieder van ons, ondanks je dit niet meteen zou verwachten.

Daarnaast merk ik als student hoe ontoegankelijk wetenschappelijk onderzoek is op vlak van schrijfwijze en beschikbaarheid op het internet. Daarom hoop ik met de Sociodialoog op een laagdrempelige manier een brug te slaan tussen wetenschap en haar publieken en academisch onderzoek te ontdoen van haar “hoogstaande” karakter.

Ik nodig u graag uit om vanaf eind februari samen met mij nieuwe sociologische inzichten te bekomen. Heel graag tot dan!

 

 

 

vorige volgende