© An Rogier
reacties (0)

Hoe overleven de profclubs in het eerste klasse B? Die vraag beantwoordde onze reporter Joppe in dit artikel. Maar hoe gaan de trainers van de 1B-clubs om met de situatie? Bob Peeters van KVC Westerlo en Dennis Van Wijk van KV Mechelen reageren.

Bob Peeters: “Het is een moeilijk verhaal, maar de competitie is hoe ze is”

© Luc Meynaerts

Ook bij Westerlo voelen ze dat de financiële mogelijkheden in 1B een stuk beperkter zijn. Westerlo-coach Bob Peeters kiest liever voor financiële stabiliteit, en mikt daarom niet op promotie. “We hebben simpelweg dat geld niet, zoals sommige clubs dat wel hebben."

“Toen Westerlo degradeerde werd het plots zeer moeilijk: tv-gelden daalden drastisch, er kwamen minder toeschouwers en contracten van spelers moesten opnieuw worden onderhandeld. Momenteel hebben we ook niet veel geld om uit te geven, zoals sommige clubs dat wel hebben. We proberen met jonge talenten te werken. Als je oudere spelers haalt, kan je ze niet doorverkopen. Er is een financieel plafond, en daar willen we niet over gaan.”

“Met geld alleen kom je er natuurlijk ook niet. Binnen de grotere clubs wordt er volgens een concreet businessplan gewerkt: alles wordt structureel vastgelegd, en dat is natuurlijk handig. Dat deed Coucke ook bij Anderlecht; meteen zijn eigen structuur toepassen om meer inkomsten te genereren. Bij Lierse hadden ze ook een investeerder, maar er was simpelweg geen plan.”

“Ik lees ook dat er trainers zijn bij wie de huidige competitieformule tegen de borst stoot. Het is nu eenmaal een stuk moeilijker om te promoveren. Vroeger wist je ongeveer hoeveel punten je nodig had. Nu kan je een fantastische ronde spelen, maar alles in de tweede ronde en de finale kwijtspelen. Het is een moeilijk verhaal, het kan anders, maar de formule is hoe ze is.”

Dennis Van Wijk: “Hoe langer je in 1B blijft, hoe sneller alles verdwijnt”

© An Rogier

KV Mechelen ervaart dit seizoen nog niet veel financiële problemen in 1B. De kersverse degradant brak zijn abonneerecord, en kon na transfers van Bandé, Cobbaut en Coosemans rekenen op een hoop inkomsten. Toch verafschuwt coach Dennis Van Wijk de huidige competitieformule. “Vroeger was tweede klasse een kweekschool, dat is nu niet meer."

“Het is ondertussen geweten dat ik de huidige competitieformule verafschuw. Vroeger konden de Belgische profspelers die niet goed genoeg waren voor eerste klasse een tijd gedijen in tweede klasse. Nu krijgen die jonge spelers minder kansen. Dat stukje opleiding is weg in 1B, en wordt niet op een andere manier ingevuld."

“Bovendien worden veel clubs overgenomen door buitenlandse investeerders. Die investeerders hebben natuurlijk een andere visie. Daardoor verdwijnt de eigenheid van de club voor een stuk. Ook de jeugdwerking en de band met de supporters wordt verwaarloosd, en dat is jammer.”

“Door investeerders worden de jeugdwerking en de band met supporters verwaarloosd en dat is jammer”

“Als Belgische club met Belgische investeerders moeten wij op financieel vlak steeds transparant zijn. De ploegen met buitenlandse investeerders hebben geen baat bij transparantie. Ik kan me inbeelden dat het makkelijker is om een Belgisch bedrijf helemaal te onderzoeken, in plaats van een buitenlands bedrijf. Op basis daarvan worden licenties ook uitgedeeld. Met andere woorden: we komen in een heel grijs gebied wanneer er steenrijke buitenlandse investeerders een Belgische club overnemen.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Knack - Online op 13/08/2018

vorige volgende

Reacties

Plaats een reactie