Morgen zaterdag kleurt het Felix Pakhuis weer alle kleuren van de regenboog. Harald Ligtvoet, stylist van het evenement, en zijn partner Wim Soete brengen Extravaganza weer naar het Eilandje. “Soms zie ik het verschil niet tussen de entertainers en de gasten”, lacht de organisator.

Onze reporter trok bij de verjaardagseditie van Extravaganza richting het Eilandje, een van de meest gezellige wijken van Antwerpen. Het hypermoderne Museum aan de Stroom versmelt er broederlijk met de historische pakhuizen van de oude haven. Het Sint-Felixpakhuis werd vanaf het einde van de negentiende eeuw als opslagplaats voor koffie, hop, wijn en tabak gebruikt.

Het Felix Pakhuis was op 8 november het decor voor de verjaardagseditie van de party Extravaganza Ayoba ¡Afrika!. Harald Ligtvoet, stylist van het evenement, en zijn partner Wim Soete zijn al druk in de weer als ik in de late namiddag bij het Felix Pakhuis aankom. Ze stellen een twee meter hoge, rode olifant op. De gay party bestaat net een jaar en Harald verwacht veel volk.

https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157649248931211/

Kameleon

“Lars de Valk, het brein achter Extravaganza, vroeg me een jaar geleden om mee op de kar te springen als stylist en ontwerper van de kostuums voor de entertainers en de dansers. Ik was meteen overtuigd”, vertelt Harald. Hij vergelijkt Extravaganza met een kameleon: elke editie heeft een uniek thema. “Mijn favoriet is de Asian-party”, zegt Harald terwijl er foto’s van de vorige edities op een groot scherm geprojecteerd worden.

Ook de feestvierders zelf doen duidelijk hun best om zich uit te dossen. “Soms zie ik het verschil niet tussen de entertainers en de gasten. Sommige kostuums zijn zelfs nog beter dan wat ik gedaan heb”, merkt Harald tevreden op. Toch is de slogan van het evenement ‘come as you are’. De organisatoren willen met het evenement het taboe rond holebi’s doorbreken, maar iedereen is welkom bij Extravaganza. Dat zegt ook huisdeejay WAX’X. Samen met zijn collega en gastdeejay Ivan Diaz draait hij vanavond muziek met een Afrikaanse toets.

Metamorfoses in de schminkstoel

Nadat de kostuums uitgeladen zijn, kunnen Harald en Wim geschminkt worden. Dragqueens Dirk en Mathias werken exclusief voor Extravaganza. “We hebben vroeger op modeshows geschminkt, maar dat is bandwerk: altijd hetzelfde en veel te druk. Extravaganza is veel specialer!”, verkondigen ze.

Als de eerste entertainers toekomen, stroomt de kleine schminkruimte vol. Wim en Harald zitten meer dan een uur op de schminkstoel, de sfeer is ontspannen en er wordt gelachen. Mathias heeft het over zijn grootmoeder zaliger: “Ze vond het niet erg dat ik me als vrouw verkleedde. Ze zei alleen dat mijn minirokjes iets langer mochten.”

Dirk is niet helemaal tevreden over het resultaat bij Wim. En dan krijgt hij een geniale inval. Wim’s gezicht krijgt nog een paar pantervlekken bij. “Ik heb ooit een hele muur in panterprint geschilderd, vandaar mijn inspiratie”, zegt Dirk serieus. De gezichten van de mannen ondergaan een metamorfose in de schminkstoel. Het duurt uren vooraleer iedereen klaar is, maar de gezichten van de heren - ondertussen dames - zijn kunstwerkjes.

Intussen kleedt Lars de overdekte binnenplaats van het Felix Pakhuis aan. Uit de ramen hangen tijger- zebra- en leeuwenvellen en de rode olifant wordt geflankeerd door twee giraffen, een leeuw en een gorilla. De echte varianten zitten gelukkig nog steeds ongedeerd in de zoo, een paar kilometer verderop. Het thema Afrika is overduidelijk, alleen de temperaturen hebben een Antarctisch kantje. “Daar wordt voor gezorgd,” stelt Lars me gerust, “de verwarmingstoestellen worden zo dadelijk samen met de spots geplaatst.”

Big Momma op stelten

Even later komt Harald me halen. Binnen een ruime twee uur gaan de deuren voor het publiek open. Harald wil de dansers en de entertainers op tijd beginnen te kleden. De kostuums zijn op maat gemaakt en tot in het kleinste detail uitgewerkt. ‘Big Momma Wim’ komt als eerste aan de beurt. Hij krijgt een fleurige jurk aan, met bombastische pofmouwen en een halsketting van stro.

Wim zet een lichtbruine afropruik op en bij zijn outfit hoort nog een zwarte babypop. Harald helpt Wim tot slot met de bijpassende witte plateaulaarzen. “Zie dat je niet valt hé”, zegt Harald oprecht bezorgd. “En als je valt, doe het dan in stijl.” Persoonlijk zou ik niet weten hoe je op zo’n stelten moet bewegen, maar Wim slaagt er wonderwel in om recht te blijven.

Vliegjesvrouw Vulva Variété

Een voor een worden de dansers en de entertainers in het juiste kostuum gehesen. Harald vervolledigt nauwgezet hun outfit met fluorescerende oorringen, gekleurde riemen en gevederde tiara’s. De danseressen zijn sexy gekleed en in de kostuums van de entertainers zit een flinke vleug humor.

Mijn favoriet is de ‘vliegjesvrouw’ Vulva Variété. De schminkers hebben haar lippen felroze gekleurd, haar ogen met valse wimpers uitgedost en plastic vliegjes op haar wangen gekleefd. Ze trekt vijf lagen shapewear en vier panty’s over elkaar aan. Harald vindt haar megalomane boezem uit mousse geweldig om mee te werken. Vulva’s outfit doet me denken aan de vrouwelijke versie van Kuifje in Afrika, met bleke afropruik én vliegjes weliswaar. Leuk detail van de outfit: een felgroene vliegenmepper. Ze ziet er beeldig uit en kan meteen het regenwoud in. Al zal ze de gorilla’s misschien wel de stuipen op het lijf jagen met haar pumps in tijgerprint.

De cirkel

Het is 22.30 uur. Harald ziet er nog steeds kalm uit. Binnen een half uur wordt hij aan de ingang verwacht om de gasten te verwelkomen. “Ik ben blij dat ik op tijd begonnen ben. Zo zie je maar, ik ben al twee uur bezig en nog steeds niet klaar”, zucht hij. Het is hard werken, maar toch blijft hij iedereen nauwgezet en met de glimlach aankleden.

Om kwart voor elf verzamelen dansers, entertainers en schminkers voor ‘de cirkel’. Knap om de verklede dansers en entertainers bij elkaar te zien. Alleen de twee schminkers, organisator Lars en Harald zelf zijn nog niet klaar. Toch neemt Harald de tijd voor een korte, oprechte speech om Lars te bedanken voor het eerste fantastische jaar van Extravaganza. Lars bedankt op zijn beurt even hartelijk de volledige ploeg voor de samenwerking.

Het resultaat van vier weken hard werken is prachtig. De organisatoren zijn tevreden en de verwonderde gezichten van de feestvierders bij het binnenkomen van het Felix Pakhuis spreken boekdelen. Het belooft alweer een onvergetelijke nacht te worden.

© 2014 – StampMedia - Evelien Verstraeten


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 09/01/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 09/01/2015