De Oasis of the Seas, het grootste cruiseschip ter wereld, lag vorige week dinsdag voor een dag aangemeerd in Rotterdam. Het schip onderging voordien een twee weken lange opknapbeurt op een werf in de Rotterdamse haven. Het imposante gevaarte lokte duizenden kijklustigen naar de havenstad.

De Oasis of the Seas van de Amerikaanse rederij Royal Caribbean International lag op 14 oktober opnieuw in Rotterdam. Met een lengte van 362 meter en bruto-tonnenmaat van 225.000 Gross Tonnage is de Oasis of the Seas het grootste cruiseschip ter wereld. Enkel haar zusterschip Allure of the Seas is nog net iets langer, vijf centimeter om precies te zijn, maar die kan 5.000 ton minder vervoeren.

Opknapbeurt

De Oasis of the Seas kwam op 30 september onder veel mediabelangstelling aan in Rotterdam. Het schip voer rond middernacht de Maas op en lokte zelfs op dat late uur nog honderden kijklustigen naar de waterkant. Het reusachtige schip meerde toen kort aan in de cruiseterminal om zijn 5.000 passagiers van boord te laten. Daarbij werd voorafgewaarschuwd voor verkeerschaos in buurt van de terminal, die uiteindelijk goed bleek mee te vallen.

Nadat alle passagiers van boord waren zette de Oasis of the Seas koers richting de werf van Keppel Verolme, even verderop in de Rotterdamse haven. In het 405 meter lange droogdok van het bedrijf zou het schip een grondige opknapbeurt krijgen. Langs buiten werd de romp van het schip volledige gekuist en opnieuw geverfd. Het grootste werk was het vervangen van één van de motoren; de werf had daarvoor maar enkele millimeters speling om de oude motor eruit, en de nieuwe motor erin te krijgen.

Aan boord van het schip werden ook verschillende veranderingen doorgevoerd. Zo werd onder meer 27.000m² tapijt vervangen, werden de zwembaden bijgeschilderd en de verschillende restaurants, lounges en bars kregen een opknapbeurt. In het theater werden de voorbereidingen getroffen voor de Broadway musical CATS die in zijn volledige uitvoering aan boord te zien zal zijn.

Vertrek naar Amerika

Op 14 oktober verliet de Oasis of the Seas de werf en voer terug naar de cruiseterminal aan de Erasmusbrug. Daar maakte het schip zich klaar om te vertrekken richting Southampton in het Verenigd Koninkrijk, om daarna via de Portugese stad Vigo de oceaan over te steken naar thuishaven Fort Lauderdale in Amerika. Daar zal de Oasis of the Seas op 27 oktober aankomen.

Bij het vertrek stonden over de volledige lengte van de Maas duizenden mensen het schip uit te wuiven. Tijdens het voorbijvaren gebruikte de kapitein ook meermaals de scheepshoorn om de kijklustigen te groeten.

Nieuwigheden in de buurt

Doordat de Oasis of the Seas zo groot is, was het mogelijk om verschillende nieuwigheden te introduceren. Het schip is verdeeld in 7 verschillende 'buurten', zoals Royal Caribbean het noemt. Elk van deze buurten heeft een bepaald thema: The Sports & Pool Zone, de Youth Zone voor de jeugd, ... Door de breedte van het schip (zo’n 65 meter, andere cruiseschepen zijn niet breder dan 41 meter) was het mogelijk om de bovenbouw van de Oasis of the Seas letterlijk in twee te splitsen.

De vrijgekomen plaats werd op een unieke manier opgevuld. Achteraan het schip werd het Aqua Theater gebouwd, een soort amfitheater waar 's avonds duikshows gegeven worden. In het verlengde daarvan ligt de Boardwalk. Deze straat werd ontworpen naar de typisch Amerikaanse strandpromenades. Er zijn verschillende restaurants, kleine shops en zelfs een draaimolen te vinden.

Middenin het schip, volledig omgeven door 6 dekken balkoncabines, ligt het Central Park. In deze 120 meter lange ruimte staan maar liefst 12.175 planten, waaronder ook 56 bomen. Het is een oase van rust waar de passagiers ook kunnen eten in één van de specialiteitenrestaurants.

Winkelstraat aan boord

Recht onder het Central Park bevindt zich de Royal Promenade, een 120 meter lange winkelstraat met shops, eetgelegenheden en een bar die tussen de promenade en het Central Park op en neer beweegt.  Verder is er ook een zeer wijd entertainmentaanbod aan boord. Zo kunnen de passagiers ijsschaatsen, naar een comedy show kijken, een show bijwonen in het grootste theater op zee en nog veel meer.

De Oasis of the Seas is een schip van superlatieven. Wie zelf een indruk wil opdoen kan hieronder de interieurfoto's bekijken:

© 2014 – StampMedia – Sebastiaan Peeters