© Andrew Neel via Pexels

De overheid legt maatregelen op om het coronavirus zo weinig mogelijk verder te verspreiden. Daardoor kunnen veel mensen hun job of activiteit niet meer verderzetten. Gelukkig hebben Tine, Hassan en Mohamed daar een alternatief voor gevonden. “De komende drie weken geef ik online dansles. Dat is anders, maar zeker niet minder tof."

© Patrycja Olszòwka

Tine (22) werkt overdag in de cosmetica-zaak Lush in Gent. Ze is ook achtergronddanseres bij de experimentele popartist Dolly Bing Bing en geeft new way vogueing danslessen. Sinds de zomer van 2018 werkt ze ‘s avonds als sex toy dealer. “Dat is hoe ik mijn job omschrijf op sociale media, maar het is niet de officiële naam van mijn beroep. Als mensen een sextoyparty organiseren, kom ik uitleg geven en kunnen de gasten ook seksspeeltjes bestellen.”

Tine bespreekt verschillende onderwerpen, en probeert daarbij de focus te leggen op consent (toestemming) en het doorbreken van heteronormativiteit. Ook legt ze een nadruk op het normaliseren van dingen die anders niet worden gezien als normaal. “Er wordt veel gefocust op hoe leuk seks is en kan zijn. Natuurlijk is het de bedoeling dat we er allemaal van genieten, en dat we er van dùrven genieten. Maar wat niet fijn is, moet evenzeer bespreekbaar zijn. Dat hoort er uiteindelijk ook bij.”

Maar door het coronavirus zijn alle toekomstige optredens voor nu Dolly Bing Bing afgelast, net als haar voguedanslessen. “De komende drie weken zou ik voguelessen geven voor The Spot vzw in Gent. Uiteindelijk hebben we besloten er een privéles voor twee mensen met een zeer respectieve afstand van te maken.” Tine zorgde ervoor dat de danslessen werden opgenomen. De opnames, die door The Spot vzw georganiseerd werden, zijn online gezet voor andere deelnemers, mits betaling. “Je merkt dat mensen hongerig zijn naar beweging in hun leven, zowel letterlijk als figuurlijk. Ze willen hun gemeenschap ook helpen. De komende drie weken geef ik dus online les. Dat is anders maar zeker niet minder tof.”

Ook voor haar sex toy party’s, ging Tine op zoek naar een creatieve oplossing. “Ik maakte een video met uitleg bij alle soorten sekstoys die ik verkoop op party’s. Normaal gezien geef ik die uitleg live, maar nu kunnen mensen de link kopen voor 20€. Het bedrag wordt daarna in mindering gebracht op hun bestelling. “Omdat ik op commissie werk, kan ik op die manier zelf nog iets verdienen. Kopers hebben zo een gratis video, en heb ik kennis en plezier verspreid. We zitten allemaal toch geïsoleerd, dus explore the fuck out of yourself, zou ik zeggen. Het kan een fijne kans zijn om je lichaam te herontdekken en om opnieuw in contact te komen met jezelf. Niet enkel fysiek, maar ook mentaal. Seksualiteit hoort daar voor de meeste mensen ook bij.”

Hassan: “Bedrijven en instellingen die werken rond gezondheidszorg kunnen gratis beroep doen op mijn werk. Zij verdienen dat, zeker in deze tijden.”
© Luc Gordts

Hassan: keynote à la webinar

Hassan Al Hilou, een 20-jarige student en strategisch adviseur en ondernemer, heeft de afgelopen weken veel gereisd, maar de komende twee weken zit hij in quarantaine door de maatregelen die genomen zijn omwille van het coronavirus. “Ik ben op zoek gegaan naar welke programma’s ik kan gebruiken om mijn werk te blijven aanbieden van thuis uit,” zegt hij. Hassan biedt advies aan bedrijven over hoe zij hun professionele structuur inclusiever kunnen maken. Al vijf jaar werkt hij als keynote speaker. Dat maakt een groot deel uit van zijn werk. “Al sinds mijn 15e word ik uitgenodigd door bedrijven om te komen spreken over ondernemerschap. Nu, vijf jaar later, leg ik me toe op het uitwerken van inclusieve strategieën in de bedrijfswereld. Ik werk in heel Europa.”

Maar door de nieuwe coronamaatregelen, ziet Hassans werkplanning er de komende twee maanden helemaal anders uit. Al zijn afspraken en lezingen zijn geannuleerd. “Dat heeft een zeer grote impact. Zeker omdat de hele maand maart al volgeboekt was. Maar uiteraard gaat onze gezondheid voor. Gelukkig kan ik als strategisch adviseur nog steeds online werken.”

Op zijn platform Hassan Goes Online kunnen bedrijven nog steeds beroep doen op zijn expertise. “Op die pagina vind je informatie over mijn activiteiten, van mentoring tot consult. De keynotes zet ik verder in een vorm van webinars. Ik hoop zo mijn publiek te kunnen blijven inspireren.”  De bedrijven waar Hassan al mee samenwerkte voor de crisis, helpt hij online zoveel mogelijk verder. “Bedrijven en instellingen die werken rond gezondheidszorg kunnen gratis beroep doen op mijn werk. Zij verdienen dat, zeker in deze tijden.”

Mohamed: "Als kinderen van de diaspora hebben we in zekere zin altijd gezocht naar manieren om in contact te blijven met onze families. Je kan het zien als een andere manier in onze geschiedenis om contact te houden met elkaar.”
© Dorian Verberckt

Mohamed: online dedatten, DJ-sets en filmavonden

In de Verenigde Staten wordt Black History Month in februari gevierd, maar in België staat de maand maart helemaal in het teken van de Black History, een jaarlijkse viering van de veerkracht van zwarte mensen en de zwarte gemeenschap met een focus op de Afrikaanse diaspora. Dit jaar was het centrale thema mentaal welzijn en gezondheid. Door het coronavirus zijn bijna alle activiteiten geannuleerd. Maar de organisatoren zijn niet bij de pakken blijven zitten. De organisatie biedt nu op verschillende platforms interactieve gesprekken en debatten aan over mentale gezondheid en welzijn bij zwarte mannen. Andere platforms bieden DJ-sets aan. Mohamed Barrie is mede-oprichter en organisator van Black History Month Belgium. “We kijken naar alledaagse mensen, en proberen een link te vinden tussen historische momenten en wat er in het heden leeft.”

“Niet enkel wij, maar ook kwetsbare mensen zijn door corona sociaal geïsoleerd. Daarom zijn we op zoek gegaan naar verschillende manieren om toch nog activiteiten te laten doorgaan. Op die manier kunnen we in contact blijven met geïnteresseerden. Als kinderen van de diaspora hebben we in zekere zin altijd gezocht naar manieren om in contact te blijven met onze families. Je kan het zien als een andere manier in onze geschiedenis om contact te houden met elkaar.”

De meeste activiteiten van Black History Month gaan online nog steeds door. Dat kan gaan van een lezing, over een yogales tot DJ-sets. “We organiseren ook filmvertoningen, met daarna een gesprek, over het centraal thema,” zegt Barrie. De organisatie zoekt ook naar oplossingen om sommige activiteiten te verplaatsen naar een latere datum. Een financiële kater houdt Black History Month niet over aan de coronacrisis, maar toch werd een Ko-Fi account opgestart om geld in te zamelen. “We werken samen met een groep vrijwilligers, artiesten en experten. In de toekomst hopen we op een meer professionele manier te werken, en dus zamelen we nu geld in om een financiële houvast te hebben. Ook willen we de mensen die ons hebben meegeholpen met het organiseren van de activiteiten, een financiële compensatie geven voor hun werk.”


Dit artikel werd gepubliceerd door DeWereldMorgen op 03/04/2020.

vorige volgende