© Unsplash.com/Lukas Budimaier

De afgelopen dagen zijn er verschillende kinderen ziek geworden door een mogelijke salmonellavergiftiging. Maar wat is dat eigenlijk, salmonella? En, kan jij het morgen ook krijgen? Lees hieronder alles wat je moet weten over dat rare beest, dat salmonella heet.

Wat is salmonella?

  • Salmonella is een bacterie die in de darm van dieren leeft, vooral bij kippen en varkens. Zo kan de bacterie in eieren en vlees belanden.
  • Via de ontlasting van dieren kan de bacterie op het land en in het water terechtkomen, en daardoor weer op groente, bijvoorbeeld als de groente met verontreinigd water wordt bespoten.
  • Mensen kunnen zelf ook drager zijn van de bacterie
  • De bacterie verspreidt zich snel in warme en vochtige omstandigheden
  • De belangrijkste risicoproducten zijn rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren, en rauwe groenten, kiemgroente en fruit.

 

Hoe krijg je salmonella?

  • Via voedsel
  • Via aanraking van een dier
  • Normaal gezien is er geen risico. Als je voeding op de juiste manier klaarmaakt, is de kans op besmetting klein.

 

Welke klachten krijg je van salmonella?

  • Diarree
  • Buikpijn
  • Last van je maag
  • Koorts
  • Heel uitzonderlijk kan salmonella doordringen in de bloedbaan, daardoor kunnen gewrichtsontstekingen en langdurige buikklachten ontstaan.
  • Nog meer uitzonderlijk kun je van salmonella hartproblemen of botontsteking krijgen

Wie krijgt salmonella?

  • Iedereen kan salmonella krijgen maar kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen, zieken en bejaarden worden sneller ziek na een besmetting.
  • Zij zijn gevoeliger voor uitdroging door bv. een hevige diarree en overgeven.

 

Hoe genees je van salmonella?

  • Goed rusten
  • Voldoende drinken om uitdroging te voorkomen

 

Hoe bescherm je jezelf tegen salmonella?

  • Was je handen voor het koken en  na het aanraken van rauw vlees en na het aanraken van dieren
  • Was keukengerei direct na gebruik af met heet water en afwasmiddel. Prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten.
  • Gebruik een aparte snijplank voor rauw vlees en één voor groente.         
  • Bak vlees door en door gaar.
  • Bak eieren of kook ze het liefst hard, het eiwit en de eierdooier moeten bij voorkeur gestold zijn. Bewaar eieren in de koelkast.
  • Was groente, fruit en verse kruiden onder stromend water.
  • Dompel kiemgroenten kort onder in kokend water
vorige volgende