© All rights reserved by Lemmo2009

“Men heeft het voortdurend over de min-12-jarigen gehad, maar men is de oudere scholieren uit het oog verloren.” Dat zegt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens in een artikel uit de krant De Standaard van 26 januari 2021. Stamp-reporter Zahra Hussaini sprak met jongeren uit Antwerpen, Mechelen en Vilvoorde over hoe zij met de huidige coronasituatie omgaan: “Ik krijg thuis wel voldoende hulp, maar ik zit toch liever op school."

Veel leerlingen uit het middelbaar onderwijs geven aan dat ze het moeilijk hebben met hoe de pandemie hun sociaal leven beknot. Ze hebben veel minder sociale contacten en kunnen in veel gevallen slechts halftijds naar school. Toch staan niet alle leerlingen even negatief tegenover de situatie. Sommigen kunnen zich thuis zelfs beter concentreren.

 

© Isaura

Isaura (18) uit Antwerpen voelde zich in het begin heel alleen, omdat ze in een instelling verblijft waar het nogal lastig was om met vrienden af te spreken. “Ik was bang om vrienden kwijt te geraken, maar ik heb er veel over gepraat en nu heb ik er geen last meer van. Kamelya (18) uit Machelen gaat halftijds naar school, en volgt een richting met veel praktijkvakken. “Ik kan goed om met het afstandsonderwijs,” zegt ze. “Ik maak een planning op, waar ik me aan probeer te houden. Maar soms ben ik oververmoeid en heb ik het gevoel dat ik minder bijleer.” 

Afstandsonderwijs

Mohamed (17) heeft door het afstandsonderwijs veel last gekregen van zijn ogen. “Omdat we uren aan een stuk aan onze computerschermen zitten, worden mijn ogen moe. Het is ook veel moeilijker om je te concentreren omdat je niet in een schoolomgeving zit. "De comfortabele omgeving van je kamer kan vaak afleidend werken.”

© Nicky

Voor Nicky (19) uit Boortmeerbeek zijn de online lessen nogal moeilijk. Ze is net van richting veranderd en krijgt naar haar gevoel te te weinig les thuis. “Toch is de zelfstudie oké omdat ze hulp krijgt van haar grootouders. "Maar als ik mocht kiezen, zou ik toch weer voltijds naar school willen gaan.” Wanneer hij iets niet snapt, contacteert Alexander (17) uit Schriek zijn leerkrachten of krijgt hij hulp van zijn oudere broer. Naar school gaan en studeren van op afstand werkt voor hem goed. “Toch krijg ik liever fysiek les omdat je rechtstreeks de leerkrachten kan aanspreken als je iets niet begrijpt.”

Betere of slechtere resultaten?

Een leerlingenbegeleider van een Mechelse school ziet wel dat leerlingen sinds de start van het afstandsonderwijs veel meer wisselende schoolresultaten hebben. “Bij een aantal leerlingen gaan de schoolresultaten achteruit. Ze maken hun taken niet of onvoldoende en door het nieuwe systeem tellen die punten allemaal mee. Er hangt nu toch wel veel vanaf.”

Volgens de leerlingenbegeleider is het gebrek aan structuur en zelforganisatie de grote boosdoener. “Veel leerlingen zijn niet in staat om een planning op te maken en zichzelf aan het werk te krijgen. Dat heeft zijn weerslag op hun resultaten.”

Maar voor Isaura zit daar het probleem niet, zegt ze. “Mijn resultaten zijn zelfs verbeterd.Thuis heb ik gewoon de neiging om meer te studeren.”

Scholen open of dicht?

Ongeveer de helft van de leerlingen geeft aan de scholen liever open te houden. Maar Nicky ziet ze liever dicht.  “Als de scholen zouden sluiten, zou ik een kleiner risico zijn voor mijn grootouders,” zegt ze. “Om die reden zou ik me ook laten vaccineren. Zo kan ik hen beschermen tegen het virus.”

Toch geeft de leerlingenbegeleider geeft aan dat het zeer belangrijk is dat de scholen openblijven. “De structuur zou helemaal wegvallen als leerlingen niet meer naar school zouden kunnen. Nu is er nog contact tussen de leerkrachten en leerlingen, anders zou ook dat wegvallen.”

©Alexander

En wat met dat vaccin?

“Ik ga er van uit dat een vaccin toegediend krijgen niet zo erg is als sommigen laten uitschijnen, dus ik zou het wel doen", zegt Alexander.

Maar “Kamelya (18)maakt zich wel zorgen. “Ik ben wel wat bang,” zegt ze. “Omdat je niet weet wat de gevolgen van de vaccinatie op lange termijn zijn. Als iedereen in zijn eigen land zou blijven, zou de kans om met het virus in contact te komen al veel kleiner zijn.”

vorige volgende