De afgelopen weken raakte bekend dat zowel Alex Agnew als Gunther Lamoot er (voorlopig) de brui aan geven als stand-up comedian. Is dit de uitgelezen kans voor nieuw talent uit de Comedy Academy om zich te profileren?

Talent

De Comedy Academy is een nieuw initiatief van Bas Birker, waarbij beginnende comedians workshops en speelkansen krijgen. “We gooien de leerstof in de lucht en de workshoppers pikken op wat ze willen”, vertelt Birker. “Er is geen enkele comedian gekomen tot waar hij nu staat zonder de hulp van een andere comedian”, voegt hij eraan toe.

“Talent is er altijd, maar iemand die grappig is op café, is niet per se grappig op een podium. Of omgekeerd”, zegt Birker. “Je kan trouwens vrij snel zien of iemand iets in zich heeft. Toch gebeurt het af en toe dat iemand waarvan je het niet meteen verwachtte verbazend uit de hoek komt.”

Boomende comedy?

“De media verkondigen al bijna vijf jaar dat comedy booming business is. Puur gelul vind ik dat”, zegt Birker lichtjes verontwaardigd. “We spreken gewoon een groot publiek aan en mensen zoals Bart Cannaerts, Philippe Geubels en Alex Agnew maken dat publiek alleen maar groter.”

“Persoonlijk geloof ik trouwens dat comedy iets kleiner wordt. De cultuurhuizen krijgen minder subsidies, waardoor ze minder comedy kunnen boeken. Ze gaan dan enkel nog voor grote namen, omdat ze daar zeker voldoende aan verdienen. Bijgevolg zijn er niet zoveel plaatsen voor de kleinere namen. Het is pure wiskunde”, vertelt Birker.

Tips

Ben je zelf gebeten door comedy, dan heeft Bas Birker alvast enkele tips om rekening mee te houden: vertel om te beginnen wat jij wil vertellen. Doe dat door hard te werken en veel te spelen. Houd daarbij rekening dat het vak comedian een beroep is als een ander. Bovendien mag je niet bang zijn om op je bek te gaan. Dat zal heel vaak gebeuren.

Leg bij het schrijven van je grappen niet de focus op dat schrijven, maar op het schrappen. En ten slotte: houd je aan de regels van het spel. Wees op tijd. Loop niet te zeiken. Leer van anderen. En vul je hoofd met zo veel mogelijk informatie.

© 2012 - StampMedia - Karolien Segers, foto: Nicola Buydens


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 23/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 23/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 23/10/2012